Zajímavosti

Máte chuť na něco speciálního? Zkuste koktejly z piva… Tady jsou některé nejoblíbenější recepty. Pokud se Vám nechce míchat je, najdete je u nás na baru:

KOUZLO EXCELENT

2 cl Jahodovy sirup
5 cl Vodka

15 cl Pomerancovy juice
Pivo EXCELENT 11° na dolití

Sklenici naplníme do ¾ ledem, na dno nalijeme jahodový sirup, vodku, pomerančový džus a dolijeme pivem EXCELENT

ANANASOVÉ pokušení

1 cl mátový cukrový sirup
15 cl Ananasovy juice
5 cl Vodka
Pivo EXCELENT 11° na dolití

Sklenici naplníme do ¾ ledem, na dno nalijeme mátový sirup, vodku , ananasový džus a dolijeme pivem EXCELENT

Na co se ptáte nejčastěji: Dají se z nealkoholického piva připravit pivní koktejly?

Odpovídá Radek Pudil, (provozní restaurace): „Možné to je, dokonce si myslím, že v dnešní době, kdy hodně lidí stále jezdí autem, je využívá a vychutnává stále častěji. S nealkoholickými pivy se pracuje při míchání nápojů stejně, jako s těmi alkoholickými, výborně se snoubí s ovocnými sirupy, apod. Fungují v létě jako skvělé letní osvěžení. Primárně se dá říci, že nealkoholické pivo se skvěle míchá s jakýmikoli citrusovými šťávami, to bylo dokonce předobrazem pro vznik tzv radlerů, které jsou dnes v portfoliu všech větších i menších pivovarů a jejich obliba stále roste. V německy mluvících zemích je oblíbený mix piva s pomerančovou limonádou, případně s jablečným džusem a podobně. Také můžete experimentovat tím, že smícháte světlé pivo s colovým nápojem, nedělejte to ale raději před pravověrným pivařem. Podobné kombinace jsou trendy a cool, jenže stále jsou lidé, kteří by nemuseli ani snést pohled na ně a považovali by vás za ničitele klasické pivní chuti. Z Mexika se do naší pivní kotliny dostal také nápoj zvaný Michelada. Kombinace světlého piva, hrubé soli, limetkové šťávy, tabasca a ledu je v jihoamerické zemi velmi populární už pro svou osvěžující chuť v době veder. Je považována také za skvělý vyprošťovák po prohýřené noci. Pivní koktejly je nutno podávat chlazené, ideálně s ledem. Pro přípravu pivních koktejlů je vždy lepší sáhnout po nealkoholickém pivu, protože pivní koktejly s alkoholem jsou silnější, než by se na první pohled mohlo zdát.“

Češi jsou proslavení pivní kulturou. Hodí se ale také různá piva k různým jídlům, nebo nikoli? A je třeba se tím nějak zabývat? 

 „Hodně lidí si myslí, že je to jedno, jaké pivo si dáte, že je důležité, aby teklo… Naštěstí pivní kultura se v Česku postupně pozvedá a fajnšmekři a labužníci již vědí, že existuje několik jednoduchých pravidel pro servírování piva při různých příležitostech i pokrmech. Jakmile si toto osvojíte, nikdy se Vám nestane, že byste udělala při servírování chybu. Obecně totiž platí: K lehkým jídlům se hodí světlá piva, k tomatovým omáčkám pak pivo polotmavé, a k uzeným a velmi tučným jídlům se hodí piva nefiltrovaná, která napomáhají trávení, takže vám po těžkém jídle rozhodně těžko nebude. Také platí, že k teplým předkrmům se pivo hodí lépe, než například sklenka vína, nastartuje vám trávení a vy se budete během celé hostiny cítit lehčeji. Vědět, jaké pivo se hodí ke kterému jídlu by dnes mělo patřit ke všeobecnému vzdělání, každý nový pivovar s sebou přináší nový styl, pokud se v hospodě pivo jen točí, aniž by jej pivní sommelier dokázal spárovat s vhodným jídlem, pak ochuzuje své zákazníky a skvělé chuťové kombinace.“