Jak vybírat drinky k jídlu

Pivo se hodí, řečeno s trochou nadsázky, k jakémukoliv slanému jídlu a dokonce i k některým sladkým specialitám – na takovou kombinaci už ovšem musíte být znalcem. Musíte totiž vědět, jaká chuť se snoubí s jakým pokrmem, kdy je lepší sáhnout po nepasterizovaném pivu, kdy po ležáku, jestli je k vašemu jídlu vhodný tmavý stout…

Jistě, může to nosit v hlavě sami, na druhou stranu můžete nechat tip i radu na pivním sommelierovi. Stejně, jako si v luxusních francouzských restauracích necháte poradit, jaké víno doplní vámi zvolenou rybu, pivní sommelier vám s tím samým pomůže v pubu. Radek Pudil, provozní restaurace Excelent UrbanPub Koley vysvětluje: „ Pivní párování je u nás novinkou, která ale získává na popularitě, s tím, jak lidé objevují malé pivovary, nové edice pivovarů zaběhnutých. Pokud chcete sami doporučovat, jaké pivo se k čemu hodí, mějte na paměti jednoduchou matematiku. K lehkým jídlům servírujte lehká piva, těžké a tmavé pokrmy si zaslouží pivo tmavé. Zajímavou kombinací chutí také je mix čokolády a stoutu. Platí také, že více chmelená piva se hodí k jídlu, které je těžké na trávení. Například pivo Excelent je skvělé k burgerům z hovězího masa, nebo třeba české klasice – kachně se zelím.“

Jestliže chcete na první pohled zjistit, zda se ve zvoleném pubu dočkáte dobrého piva, hlídejte:

  1. Čistotu sklenic
  2. Toho, kolik se vrchní naběhá
  3. Pivo před konzumací ovoňte. Zkažené pivo totiž poznáte po čichu
  4. Před prvním douškem sledujte ve sklenici, jak perličkuje. Pokud málo, je staré, pokud moc, bude vám po něm těžko. To nejlepší pivo se totiž chová – vhodně.